Kies je branche

Wat zijn ambachten?

Over de vraag wat ambachten zijn, kun je van mening verschillen. In De Dikke Van Dale staat: Ambacht is handwerk dat aangeleerd moet worden en als broodwinning wordt beoefend’. Maar zoek op Google en je vind veel meer omschrijvingen.

Wat is ambacht?

Het ambacht is breed. Er zijn enorm veel verschillende ambachtelijke bedrijven. Niet van belang is wat zij doen, maar hoe zij hun producten maken of diensten leveren. Het is niet alleen de banketbakker of de fietsenmaker, maar ook de tandtechnicus en de orthopedisch schoenmaker. En wat te denken van de gameontwikkelaar, de audicien of pedicure?

Soms worden binnen een onderneming zowel ambachtelijk als meer industrieel werk verricht. De volgende criteria bepalen in belangrijke mate of sprake is van ambachtelijk werk: 

Vanzelfsprekende kwaliteit (houding) 
Ambachtslieden maken met de hand vervaardigde unieke objecten. Het gaat om precisiewerk, om maatwerk. Ze werken met passie en streven naar perfectie van hun werk. 

Ultieme vakbeheersing, in de praktijk geleerd (kennis en vaardigheden en ontwikkeling) 
Een vakman beschikt niet alleen over boekenkennis, maar ook kennis op basis van inzicht en ervaring hij tijdens de uitoefening van het vak heeft opgedaan. Ook ontwikkelen zij hun vak tijdens hun werk. 

Werk in zelfstandigheid (uitvoering) 
Ambachtslieden leveren maatwerk. Zij zijn in staat om creatieve, nieuwe toepassingen te integreren in hun vak. Creativiteit en originaliteit kenmerken het werk. Zij bepalen op basis van hun vakkennis wat nodig is om het beste resultaat te krijgen en voeren het werk zelfstandig uit. 

Marktgericht (conditie)
Ambachtslieden zijn ondernemend en in staat tot een zelfstandige bedrijfsvoering. Hoewel ambachtslieden naar perfectie streven, houden zij ook rekening met de continuïteit van hun bedrijf. De continuïteit moet gegarandeerd zijn om het ambacht uit te kunnen blijven oefenen. Samenwerking, communiceren, ondernemen zijn vaardigheden die ambachtslieden nodig hebben om een duurzame onderneming te realiseren.