Kies je branche

Volop werk in het ambacht

In Nederland werken er zo’n 800.000 mensen in het ambacht. Schoonheidsspecialistes, glazeniers, schoenherstellers, ijssalons, straatmakers zijn allemaal vakmensen die hun geld verdienen in het ambacht. Zonder deze vakmensen zou ons dagelijks leven er heel anders uitzien. Hoe zouden zij dan hun inkomen genereren? 

De arbeidsmarkt verandert de komende jaren. Dit komt bijvoorbeeld door het veranderde consumentengedrag (internetverkoop), automatisering (verdwijnen administratieve functies) en robotisering. Ambachtelijk werk is duurzaam en wordt niet snel door automatisering of robotisering vervangen. Er is namelijk altijd sprake van handwerk, maatwerk en creativiteit. Tegelijkertijd is het ambacht wel continu onderhevig aan veranderingen en is het ook in deze sector van belang te blijven innoveren. Het ambacht gaat mee en vakmensen zetten moderne technologie in als dat hun werk verbetert. Mensen die in een ambacht werken, zijn blijvers die zich verzekerd weten van werk en een inkomen. 

Er zijn ongeveer 420.000 ambachtelijke ondernemingen in Nederland die werk bieden van verschillende niveaus; van vmbo tot wo. De komende jaren zullen veel ambachtelijke ondernemers vanwege hun leeftijd het arbeidsproces verlaten. Tot 2025 zijn er in de ambachtseconomie 485.000 nieuwe vakmensen nodig om alle opengevallen plaatsen op te vullen. 

Afhankelijk van politieke en individuele keuzes, zou dit aantal hoger kunnen zijn. Bijvoorbeeld als repareren van producten wordt bevorderd of de consument meer dan nu kiest voor ambachtelijke producten vanwege de kwaliteit hiervan. 

Het ambacht heeft dus volop werkgelegenheidskansen. Het is dan wel van belang dat tijdig wordt voorzien in voldoende gekwalificeerde ambachtslieden. Dat kan alleen als kennis en kunde van de huidige vakmensen wordt overgedragen aan de toekomstige generatie.