Gert Drost: ‘Rietdekken is een prachtig ambacht’

Gert Drost: ‘Rietdekken is een prachtig ambacht’

Gert Drost startte Rietdekkersbedrijf Gert Drost & Zn in 1985 en sinds 10 jaar werkt ook zijn zoon Nico bij het rietdekkersbedrijf. In totaal werkt er vier man in het bedrijf van Gert, daarnaast werken ze ook nog samen met twee zzp’ers wanneer er grote opdrachten zijn. Wij brachten een bezoek aan Kootwijkerbroek om het bedrijf en de werkzaamheden van de mannen te bekijken en Gert een aantal vragen te stellen. 

GERT, VERTEL EENS: HOE BEN JE IN HET RIETDEKKERSVAK TERECHT GEKOMEN?

Ik ben nu 56 jaar oud en ik ben op 15 jarige leeftijd begonnen als rietdekker. Ik zit dus inmiddels al 41 jaar in het vak. Ik kwam als 15 jarige van school af en leren stond me op dat moment niet aan. Dus ben ik al op jonge leeftijd gaan werken voor een baas en zo rietdekker geworden. Na 12 jaar ben ik voor mezelf begonnen. 

10 jaar geleden, toen mijn zoon Nico 18 jaar was, is hij ook het rietdekkersvak ingegaan. Ik heb hem toen wel gezegd: je moet het vak bij iemand anders leren, dat is het beste. Ik heb toen een collega rietdekkersbedrijf gevraagd om Nico het vak te leren. Daar kon hij direct aan de slag. Hij heeft daar alle kneepjes van het vak geleerd en daarna is hij bij ons teruggekomen. Een goede beslissing!

NOOIT SPIJT GEKREGEN DAT JE HET RIETDEKKERSVAK BENT INGEROLD?

Nee, rietdekken is een prachtig ambachtelijk vak. En het is afwisselend. We werken voor zowel particulieren als aannemers en doen zowel nieuwbouw als renovatie. En zelfs woningbouwcoöperaties schakelen nu over op een rieten dak. Het is ook gewoon prachtig en bij sommige woningen hoort ook echt een rieten dak. Denk bijvoorbeeld aan oude boerderijen en monumentale panden. 

HOE GAAT HET OP DIT MOMENT MET JOUW BEDRIJF EN DE RIETDEKKERSBRANCHE IN HET ALGEMEEN?

Ons bedrijf staat in Kootwijkerbroek, dat is redelijk centraal en is een voordeel voor ons. Er zijn hier zoveel woningen met rieten daken, dat kan één rietdekkersbedrijf bijna niet aan en daar profiteren wij van. We hebben op het moment veel opdrachten. Het loopt zelfs zo goed dat we voor het aankomende half jaar al helemaal vol zitten. 

Uiteraard hebben we de gevolgen van de crisis wel gemerkt, maar dat is nu voorbij. Wat voor ons ook heeft geholpen is dat de politiek de BTW op verbouwing en renovatie heeft verlaagd van 21% naar 6%. Vooral met bestaande woningen hebben we dat gemerkt. Het scheelt ook een heleboel, of je nu 21 % of 6% betaald over de arbeidskosten. 

HET BEDRIJF IS EEN FAMILIEBEDRIJF, HOE BEVALT DAT?

Ik werk graag met goede mensen om me heen en die heb ik o.a. gevonden in mijn eigen familie en dat is fijn. Mijn zoon heeft veel plezier in zijn werk en de andere jongens ook. Het plezier spat er vanaf en daar ben ik blij mee! Tegenwoordig sta ik nog wel op het dak, maar minder dan voorheen. In het verleden deed ik ook de complete administratie erbij, maar tegenwoordig doet de vrouw van mijn zoon dat. Het werkt motiverend om zo’n goed team om je heen te hebben. 

HOE KOMEN JULLIE AAN KLANTEN?

We hebben een website, deze is geoptimaliseerd voor online zoekmachines. Daarnaast zetten we ook AdWords in om goed gevonden te worden. Toch krijgen we de meeste klanten via mond op mond reclame en daarom hechten wij veel waarde aan kwaliteit in ons werk. Dat vertelt zich immers verder. We zijn nu bijvoorbeeld aan het werk voor een makelaar, en daar zijn we ook door mond tot mond reclame terecht gekomen. 

WAT ZOU JE MENSEN WILLEN MEEGEVEN DIE ER OOK OVER NADENKEN OM RIETDEKKER TE WORDEN?

Rietdekken is een prachtig vak, maar ook hard werken. Het gaat niet vanzelf. Het is wel een voordeel dat het de laatste jaren makkelijker is geworden door de aanvoer van riet. Het blijft echter arbeidsintensief en het is ook nog ambachtelijk handwerk. Het riet voorzien van draad bijvoorbeeld, dat moet allemaal nog met de hand worden gedaan. En dat zie ik voorlopig ook nog niet veranderen. 

Het mooie is, er blijft ook toekomst voor rietdekkers. Riet is niet ouderwets, maar een prachtig ambacht dat nog steeds hip is. 

Voor meer informatie over Rietdekkersbedrijf Gert Drost & Zn kun je terecht op hun website.


Plaats een reactie

Plaats hier jouw reactie

Respecteer de regels die gelden op dit online platform. Er mogen op geen enkele wijze seksuele, discriminerende, suggestieve, kwetsende of agressieve reacties geplaatst worden.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

CAPTCHA
Vul de code hieronder in.
Image CAPTCHA

Vul de tekens uit de afbeelding hierboven in.