Kies je branche

Per 1 juli: maximale betaaltermijn van 60 dagen

Heb je regelmatig grote bedrijven als opdrachtgever? Dan herken je je mogelijk in de problemen die veel zelfstandig ondernemers hebben met betalingstermijnen die steeds weer verlengd worden. Naast de kosten die lange betalingstermijnen met zich meebrengen, kost het jou als ondernemer ook veel tijd en energie om je facturen betaald te krijgen.

Om deze ongelijkheid tegen te gaan is het wettelijk per 1 juli geregeld dat er een betalingstermijn geldt van 30 dagen, tenzij er anders is afgesproken, met een maximale betaaltermijn van 60 dagen. Deze wijziging geldt voor overeenkomsten van grote ondernemingen met zelfstandig ondernemers en bedrijven in het midden- en kleinbedrijf. Betaalt de afnemer na de afgesproken betaaltermijn, dan mag je als leverancier of dienstverlener de wettelijke handelsrente factureren.

Overeenkomsten met een betaaltermijn langer dan 60 dagen worden omgezet naar een betaaltermijn van 30 dagen. In dat geval mag je als leverancier of dienstverlener de wettelijke handelsrente factureren al na 30 dagen in rekening brengen.