Kies je branche

Zweden verlaagt btw om af te komen van wegwerpcultuur

Zweden verlaagt btw om af te komen van wegwerpcultuur

Om de wegwerpcultuur tegen te gaan, ligt er in Zweden een wetsvoorstel voor om de btw te verlagen op reparatie van kleding, fietsen, koelkasten en wasmachines. Dit is goed nieuws voor de ambachtslieden die dit werk doen.

Schoenen kapot, dan koop je toch gewoon een nieuw paar? Omdat het kopen van een nieuw paar schoenen soms goedkoper is dan ze te laten repareren, wil Zweden het btw tarief voor reparatie verlagen. Bovendien moet de helft van het geld dat je besteedt aan die reparatie fiscaal aftrekbaar worden. 

Minister van Financiën en Consumentenzaken Per Bolund legt uit: "Ik denk dat veel mensen een fiets in de schuur hebben staan die kapot is, maar die men niet laat repareren. We weten allemaal dat het repareren van een product arbeidsintensiever is dan het produceren van een nieuw product, omdat de productie vaak geautomatiseerd is. Het verlagen van het btw tarief zal ertoe leiden dat er een boost wordt gegeven aan de lokale ambachten, want je laat je kapotte wasmachine, fiets en schoenen in de buurt repareren. We hopen dat dit zal bijdragen aan de groei van werkgelegenheid. Uiteindelijk is het verlagen van het btw tarief goed voor de ambachten, voor de consumenten en het vermindert de grote berg afval." 

Als de wet in Zweden wordt aangenomen, treedt deze per 1 januari 2017 in werking. 

Volgens het CvAE zou het goed zijn als ook in Nederland wordt ingezet op het bevorderen van reparatie door ambachtelijke ondernemingen, zoals orgelbouwbedrijven. Fiscale maatregelen die hierop gericht zijn, bevorderen de werkgelegenheid en dragen bij aan een duurzame samenleving. 

 

Bronnen: World Economic Forum / De Standaard België 

 


Plaats een reactie

Plaats hier jouw reactie

Respecteer de regels die gelden op dit online platform. Er mogen op geen enkele wijze seksuele, discriminerende, suggestieve, kwetsende of agressieve reacties geplaatst worden.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

CAPTCHA
Vul de code hieronder in.
Image CAPTCHA

Vul de tekens uit de afbeelding hierboven in.