Kies je branche

Langer werken, kan iedereen dat?

Langer werken, kan iedereen dat?

Deze publicatie is 3 januari verschenen in het NRC (door: Marike Stellinga).  

De verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar brengt met name mensen met zware beroepen in de problemen.   

Martijn Duinmeijer (38) komt uit een nest van stratenmakers. Zijn bedrijf Meijer & Duinmeijer Bestratingen werkt voor gemeentes en heeft inmiddels meer machines dan personeel in dienst. („We hebben 9 man in vaste dienst, en op hoogtijdagen 40 man in los verband.”) Maar op de vraag of langer doorwerken haalbaar is nu de pensioenleeftijd stijgt, is hij resoluut: „Dat is absoluut niet op te brengen.” Zijn vader hield het 51 jaar vol. ,,Een godswonder. Die man liep halve marathons en is superfit.” 

Hoe dat dan moet met zijn oudere werknemers, hij weet het niet. „Ik laat de jonge jongens het beulenwerk doen, en geef hen de klusjes die ik denk dat ze aankunnen. Maar alles is zwaar bij ons. Ik moet er zelf ook niet aan denken tot 65 door te gaan, laat staan tot 70.” Natuurlijk heeft Duinmeijer gedacht aan omscholen van zijn oudere personeel, bijvoorbeeld tot een onderhoudsmonteur van de machines die tegenwoordig helpen bij het leggen van straten. „Maar dat was te hoog gegrepen. Moet je tegen zo’n man op zijn vijftigste zeggen: je moet even gaan leren? Het duizelde hem al na twee bladzijden.” 

Voorbereiden en omscholing 

De bedrijfsartsen zien vaker aandoeningen bij mensen met zwaar werk. Dat komt door werk en levensstijl. Van den Kieboom: „Obesitas en alle aandoeningen die daarbij horen, artrose, suikerziekte, hart- en vaatziekten, komen vaker voor bij mensen met een lage opleiding en die hebben vaak de zwaardere beroepen. Zij moeten nu langer doorwerken met die aandoeningen. Dat knelt.” 

Overvallen 

Ideaal zou zijn dat mensen zich rond hun 45ste afvragen of ze doorkunnen in hun beroep tot hun pensioen, of dat ze zich moeten omscholen, denkt Andries de Grip, directeur van onderzoekscentrum ROA van de Universiteit van Maastricht. „Dan zijn mensen nog aantrekkelijk voor werkgevers en heeft omscholen zin. Maar de verhoging van de pensioenleeftijd is zo snel gegaan, daar zijn werknemers en werkgevers door overvallen.” De groep met zwaar werk die traditioneel doorwerkte tot zijn 60ste en dan met de vut ging, of in de wao belandde, komt nu in de problemen. „Dan is omscholen moeilijk en een nieuwe baan vinden ook.” 

Lees het volledige artikel van NRC hier. 

Wil je je als orgelbouwer laten omscholen? Kijk hier voor meer informatie.


Plaats een reactie

Plaats hier jouw reactie

Respecteer de regels die gelden op dit online platform. Er mogen op geen enkele wijze seksuele, discriminerende, suggestieve, kwetsende of agressieve reacties geplaatst worden.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

CAPTCHA
Vul de code hieronder in.
Image CAPTCHA

Vul de tekens uit de afbeelding hierboven in.