Kies je branche

Halvering btw op reparatie in Zweden: hoop op minder afval en meer banen

Halvering btw op reparatie in Zweden: hoop op minder afval en meer banen

In 2016 meldden we al dat er in Zweden plannen lagen om af te komen van de ‘wegwerpcultuur’ door de btw op reparatie te verlagen. Het voorstel is goedgekeurd en vanaf 1 januari 2017 is de wet ingegaan: de btw op reparaties is verlaagd van 25% naar 12%.

Het wetsvoorstel, waar in december 2016 op gestemd is, geldt op reparaties van fietsen, schoenen, kleding, lederen items en huishoudlinnen. Hiernaast kunnen consumenten de helft van wat zij hebben uitgegeven aan reparatie van hun huishoudmachines, terugkrijgen van de belastingdienst.

Doel van de wet

De Zweedse Minister van Financiën Per Bolund, die veel invloed heeft gehad op de invoering van de wet, is erg blij. Hij heeft er goede hoop in dat Zweden door deze wet minder afval gaat produceren en meer banen gaat creëren. “Natuurlijk gaan we er niet vanuit dat deze wet alle problemen gaat oplossen. Daarom hebben we een veel bredere strategie geïntroduceerd voor meer duurzame consumptie in Zweden.” De minister hoopt dat andere Europese landen hun strategie gaan overnemen.

“Hergebruik van spullen in plaats van nieuwe kopen zorgt voor een duurzamere levensstijl en voor grote milieuvoordelen.” 
- Ministerie van Financiën - Zweden

Het Zweedse milieubeschermingsbureau heeft de taak gekregen om een nationaal afval-beheersplan voor de periode 2018-2023 op te zetten.

Het CvAE hoopt, net als de Zweedse Minister van Financiën, dat dergelijke maatregelen ook in Nederland worden getroffen. Fiscale maatregelen die gericht zijn op het bevorderen van reparatie door ambachtelijke ondernemers, zoals orgelbouwers, bevorderen de werkgelegenheid en dragen bij aan een duurzame samenleving.

Bronnen: Government Offices of Sweden (pdf) / Positive News


Plaats een reactie

Plaats hier jouw reactie

Respecteer de regels die gelden op dit online platform. Er mogen op geen enkele wijze seksuele, discriminerende, suggestieve, kwetsende of agressieve reacties geplaatst worden.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

CAPTCHA
Vul de code hieronder in.
Image CAPTCHA

Vul de tekens uit de afbeelding hierboven in.