Kies je branche

Gevaarlijke situaties door gehoorschade

Gevaarlijke situaties door gehoorschade

Slechthorendheid kan de oorzaak zijn dat informatie op de bouw- of werkplaats niet of maar gedeeltelijk wordt gehoord. Dit kan risicovolle situaties tot gevolg hebben. Bijvoorbeeld het niet horen van een waarschuwing- of instructiesignaal van een collega, of het niet tijdig horen van alarmsystemen. Als je het alarmsignaal van een achteruit rijdende vrachtauto niet hoort, ontstaan er gevaarlijke situaties. Gehoorschade heeft ook negatieve invloed op sociale aspecten in contacten met anderen. Op een feestje kan je bijvoorbeeld je gesprekspartner door al het omgevingsgeluid nauwelijks verstaan.

Omdat gehoorschade niet te genezen is zullen werkgevers en werknemers in de orgelbouwbranche maatregelen moeten nemen om gehoorschade te voorkomen.

Gehoorschade is onder bouwvakkers een beroepsziekte die hoog scoort. Dagelijks staan vele bouwvakkers tijdens hun werkzaamheden bloot aan veel lawaai. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf bouwvakkers zelf aangeeft er last van te hebben. De Inspectie SZW gaat de laatste maanden van 2016 intensief op geluid controleren op bouwplaatsen.

De Inspectie wil hiermee bijdragen aan het voorkomen van gehoorschade en bouwvakkers meer bewust maken van de gevolgen van lawaai op de werkplaats. Immers, dagelijks staan vele bouwvakkers tijdens hun werkzaamheden bloot aan vaak hoge lawaaibronnen.

De Inspectie zal direct optreden als de geluidsbelasting te hoog is. Zo zal de Inspectie, als de blootstelling aan lawaai hoger is dan 85 dB(A) en er geen gehoorbescherming wordt gedragen, het werk stilleggen en een boeterapport opmaken. 

Tip om gehoorschade te voorkomen: draag goede gehoorbescherming, schaf geluidsarme (bouw)machines aan, monteer een omkasting rond de geluidbronnen of markeer de werkplekken waar hoge lawaainiveaus zijn.

 

Bron: Inspectie SZW


Plaats een reactie

Plaats hier jouw reactie

Respecteer de regels die gelden op dit online platform. Er mogen op geen enkele wijze seksuele, discriminerende, suggestieve, kwetsende of agressieve reacties geplaatst worden.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

CAPTCHA
Vul de code hieronder in.
Image CAPTCHA

Vul de tekens uit de afbeelding hierboven in.