Kies je branche

Erik Winkel: "Waarom word je verliefd op een orgel? Soms gebeurt dat.”

Erik Winkel: "Waarom word je verliefd op een orgel? Soms gebeurt dat.”

Erik Winkel werkt sinds 1998 bij Flentrop Orgelbouw. Flentrop Orgelbouw bestaat al sinds 1903 en was van origine een familiebedrijf. Na het pensioneren van de oude Flentrop, de zoon van de oprichter, heeft het personeel het bedrijf overgenomen. De aandelen werden onder het personeel verkocht. Erik is sinds 2009 adjunct-directeur en sprak met ons over zijn passie voor orgelbouw. 

Hoe ben je gaan werken als orgelbouwer?

“Ik heb Civiele Techniek gestudeerd in Delft. Het meest praktische wat ik daar ooit gedaan heb, is kijken naar iemand anders die beton stortte wat wij hadden uitgerekend. Ik vond het wel leuk, maar had er geen passie voor. Ik speel al vanaf jongs af aan orgel en musiceerde ook tijdens mijn studie overal en nergens. Daar wilde ik iets mee doen. Zo ben gestart als werkplaatshulp, chef schoonmaker. Tijdens het eerste jaar ben ik steeds meer handvaardige dingen gaan doen.”

Waardoor raakt een orgel jou?

“Wat ik als heel klein jongetje geweldig vond, is dat de organist met zijn orgel de hele ruimte grijpt. Het is een heel groot instrument, echt iets voor jongens, met een hele steady toon. Andere instrumenten zijn vaak bewegelijker. Die klank, die rijkdom is als een verwijzing naar de eeuwigheid. De hoeveelheid kleur die je kan mengen is bijna oneindig. Je kunt allemaal registers met elkaar combineren. Dat vind ik fantastisch. Waarom word je verliefd op iemand? Waarom word je verliefd op een orgel? Soms gebeurt dat.”

Wat vind je dat er juist bij Flentrop goed gaat?

“Ik vind het heel goed dat mensen individueel veel verantwoordelijkheid nemen. Ze krijgen veel vrijheid en dat zetten ze om in goede orgels. De chef van de werkplaats vertelt je niet meer precies wat je moet doen. Veertig jaar geleden was het veel fabrieksmatiger. Dat werkt voor ons niet meer. Je moet weten voor welk orgel je werkt. Elk orgel heeft een ander karakter en dat betekent dat alle onderdelen die daarbij horen ook anders zijn.

We maken ook hele unieke producten. Een Flentrop orgel van dertig jaar oud kunnen wij wel herkennen: dat deden we toen zo. Bij onze nieuwe instrumenten wordt dat lastig. Ieder orgel krijgt een eigen identiteit. Daar wil ik nog een stap in zetten door het bouwen compacter te organiseren. Niet door mensen te ontslaan, we hebben meer dan voldoende werk, maar door mensen nog meer verantwoordelijkheid te geven.”

Waar loop je tegenaan als je nieuw personeel zoekt?

“Het probleem is dat het ambacht niet populair is in Nederland. In Duitsland gaat het nog een beetje, maar in Nederland is het echt een vies woord. In groep zeven kreeg ik als onderwijsadvies: in jouw hoofd zit toch niets, ga maar iets met je handen doen. Dat waren twee vergissingen: er zat zoveel in mijn hoofd dat ik mij verveelde in de les en werd afgeleid. Daarnaast, als er niets in je hoofd zit, dan ben je helemaal niet geschikt om met je handen te werken. Je moet heel goed de zaak op een rij hebben om echt iets moois te maken. Ik wil kunnen zeggen: ambacht is iets van de top van onze samenleving. Als je kijkt naar hoe de kerken met oude orgels en de kunstvoorwerpen gemaakt zijn en naar de bouw van grachtengordel van Amsterdam, dat waren de topmensen van die tijd.”

Hoe ziet het bedrijf eruit over vijf jaar?

“Ik denk dat het bedrijf er ongeveer uitziet zoals nu, maar dat de orgelmakers dan nog meer orgelmakers zijn geworden en iets minder werknemer. Dat ze in die vrijheid nog meer mooie unieke orgels maken.“

 


Plaats een reactie

Plaats hier jouw reactie

Respecteer de regels die gelden op dit online platform. Er mogen op geen enkele wijze seksuele, discriminerende, suggestieve, kwetsende of agressieve reacties geplaatst worden.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

CAPTCHA
Vul de code hieronder in.
Image CAPTCHA

Vul de tekens uit de afbeelding hierboven in.