Kies je branche

Verplicht pensioen voor zelfstandigen?

Verplicht pensioen voor zelfstandigen?

Je bent zelfstandig ondernemer. Dan ga je er van uit dat je geen naast je AOW geen pensioen opbouwt. Als je toch voor inkomen na je pensionering wilt sparen zal je dit dus zelf moeten regelen. Maar let op er is een kleine groep zelfstandige ondernemers die wel verplicht pensioen opbouwt! Voor hen is in de wet geregeld dat zij moeten deelnemen aan een bedrijfstakpensioenfonds en hieraan moeten meebetalen. 

Voor wie?

Voor welke zzp’ers geldt deze verplichtstelling? Ben je als zzp’er werkzaam als natuursteenbewerker, dan ben je verplicht aangesloten bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouw (BPF Bouw). Ook de zzp’er die werkzaam is in de afbouw (zoals stukadoors en de terrazzo-vloerenleggers) vallen verplicht onder dit fonds.

De zelfstandige schilder, glaszetter of behanger is verplicht aangesloten bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszettersbedrijf (BPF Schilders). 

De zzp’er die in een van deze beroepsgroepen aan de slag gaat, moet zich schriftelijk aanmelden bij het BPF Schilders of het BPF Bouw.

Weerstand tegen verplichtstelling

Veel zelfstandige schilders zijn het niet eens met de verplichte deelname aan het Pensioenfonds Schilders en voeren al jarenlang actie. Voor de zelfstandigen is deelname aan het fonds duur omdat zij zowel het werkgeversdeel als het werknemersdeel betalen. Daarnaast hebben zij kritiek op de wijze waarop het fonds de pensioenregeling voor de zzp’ers uitvoert. 

Oordeel van de rechter gevraagd

In juni 2017 daagde Zelfstandigen Bouw het pensioenfonds voor de schilders voor de rechter. Namens veel schilders stelt deze bond dat de verplichte deelname aan het fonds in strijd is met de Mededingingswet en het Europees recht. Zij vragen de rechter de verplichte aansluiting bij dit fonds en de premieplicht onwettig te verklaren.

De uitspraak in deze zaak kan ook gevolgen hebben voor de zzp’er die werkzaam is als natuursteenbewerker. Wij volgen de ontwikkelingen en houden u op de hoogte.

Interesse in het aanbod van een van onze partners? Lees dan hier verder.


Plaats een reactie

Plaats hier jouw reactie

Respecteer de regels die gelden op dit online platform. Er mogen op geen enkele wijze seksuele, discriminerende, suggestieve, kwetsende of agressieve reacties geplaatst worden.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

CAPTCHA
Vul de code hieronder in.
Image CAPTCHA

Vul de tekens uit de afbeelding hierboven in.