Kies je branche

Barry de Vreede: “Onze slogan is: ‘Al uw klussen onder één dak’.

Barry de Vreede: “Onze slogan is: ‘Al uw klussen onder één dak’.

Klus- en Aannemersbedrijf Weltevree B.V. is in 1999 opgericht door Barry de Vreede. Wij gingen in gesprek met Barry over zijn succesvol ambachtelijk bedrijf. 

Waarom een eigen klusbedrijf?

Volgens Barry moet je daar een beetje eigenzinnig voor zijn. “Om voor een baas te werken, was niet voor mij weggelegd. Ik vind het contact met consumenten leuk en ook om voor hen een eindproduct te maken. Kort na de oprichting ben ik lid geworden van de branchevereniging voor klussenbedrijven (VLOK) omdat zij ervoor zorgden het een vrij vak werd en wij goede 2-zijdige uitvoeringsvoorwaarden kunnen hanteren.” 

De vestigingswet is inmiddels achterhaald. “Als je ooit ‘je papiertje’ hebt behaald, is dat geen garantie dat je na jaren nog gedegen werk levert. Door de crisis is het aantal grote bouwbedrijven sterk verminderd en gebeuren renovaties en kleine verbouwingen meer door de kleine klusbedrijven. Een klusbedrijf heeft meerdere expertises onder één dak.” 

Verlaging btw-tarief 

In verband met de economische crisis heeft de overheid het btw-percentage voor o.a. klusbedrijven 2 maal tijdelijk verlaagd naar 6%. “Eerlijk gezegd was dat voor ons niet nodig geweest. Vooral in de Randstad is altijd veel werk. Als klein klusbedrijf zit je al snel vol met opdrachten. Momenteel is de agenda voor het komende half jaar al gevuld. Zo merk je dat het geld niet ‘op’ is geweest tijdens de crisis maar dat consumenten hun geld op een andere manier gingen besteden.” 

Diversiteit in klusbedrijven

“Er bestaat zeker diversiteit in klusbedrijven. Doe je bijvoorbeeld veel behang- en schilderwerk, dan kun je jezelf al een klusbedrijf noemen. Een ander klusbedrijf kan gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld stucwerk of badkamerinstallaties. Datzelfde geldt trouwens ook voor aannemersbedrijven. Iedereen heeft zijn eigen specialisme.” 

Voordelen branchevereniging

“De eisen die VLOK stelt om lid te mogen worden en een volwaardig klussenbedrijf te zijn, liggen o.a. op het terrein van het aantal jaren ondernemersvaardigheid en inschrijving KvK. Het eerste jaar ben je aspirant-lid. Het lidmaatschap biedt veel voordelen zoals 2-zijdige uitvoeringsvoorwaarden. Dit zorgt voor een klantvriendelijke manier van ondernemen.”

Bedrijfshuisvesting 

“Inmiddels zitten wij in een nieuw bedrijfspand, gecombineerd met een woning. Ideaal om je werk uit te voeren, want als zelfstandig ondernemer werk je meer uren dan de gebruikelijke 40. Voorheen miste ik bijvoorbeeld documentatie als ik in de werkplaats bezig was, nu zit alles bij elkaar.” De vrouw van Barry voert de financiële en projectadministratie uit. “De offerte schrijf ik zelf omdat ik het gesprek met de klant heb gevoerd. Bij ons is de offerte altijd al het begin van de opdrachtverlening. Tijdens het gesprek kan ik de kostenraming al maken, dat geeft de klant al een indruk.” 

Bedrijfsgrootte 

Barry heeft momenteel één medewerker in dienst. “Voor grote klussen kan ik een beroep doen op mensen – zelfstandige professionals - waar ik regelmatig mee samenwerk. Deze professionals zitten vaak ook met een volle agenda. Het zou een optie zijn om meer medewerkers aan te nemen maar wellicht gaat dan de kwaliteit achteruit en er is weinig aanwas van nieuwe mensen in de bouw. Nu heb ik dat zelf in de hand. Daarnaast willen veel jongeren niet meer met hun handen werken.” 

Opleiding 

“Al snel wist ik dat ik met mijn handen wilde werken. Ik heb een MBO opleiding gevolgd, daar had ik onder andere de vakken houttechniek en lassen. Dit had mijn interesse. Na school hielp ik mijn vader met klussen. Zelfstandige klussers hebben vaak eerst een functie vervuld bij een bouwbedrijf of bouwmarkt en richten vervolgens hun eigen klussenbedrijf op. Ze willen het allemaal graag zelf maken en hebben kennis van uiteenlopende disciplines.” 

Klanten 

“Er is een vaste kern klanten waar ik al 18 jaar kom. Van de klanten komt 60% via mond-tot-mondreclame, 30% via de website/social media en 10% bij toeval. Klanten bezoek ik vaak ’s avonds of op zaterdagochtend. Als potentiële klanten een prijs opvragen via e-mail of internet, neem ik altijd contact op om een bezoekafspraak te maken. Door bij de klant op bezoek te gaan, voorkom je vaak teleurstellingen.” 

Eigen onderneming 

“Als zelfstandig ondernemer moet je keihard werken. Naast je projecten heb je ook nog je administratie. Je bent eigenlijk nooit echt klaar. Voordeel vind ik dat ik veel vrijheid heb en bijvoorbeeld vrij kan nemen wanneer ik dat wil. Het allerbelangrijkste vind ik dat ik het voor mezelf doe en niet voor een ander.” 

Werkplaats 

Klus- en aannemersbedrijf Weltevree B.V. heeft een grote eigen werkplaats. “Als het beter uitkomt, kan ik in mijn werkplaats alvast benodigdheden voor een verbouwing op maat maken. Er is in de werkplaats veel geïnvesteerd in apparaten/machines, beveiliging en Arbo technische zaken. Ook is er een begin gemaakt aan een grondverfspuiterij.” 

Toekomst 

“Tweeëneenhalf jaar geleden ben ik bestuurslid geworden bij de VLOK. Ik ben nog van plan zo’n 25 jaar te werken. Ik heb twee dochters en weet niet of één van hen het bedrijf over wilt nemen, maar ik kan het natuurlijk ook verkopen. Momenteel ben ik ook interieurbouw in mijn bedrijf aan het opzetten.”


Plaats een reactie

Plaats hier jouw reactie

Respecteer de regels die gelden op dit online platform. Er mogen op geen enkele wijze seksuele, discriminerende, suggestieve, kwetsende of agressieve reacties geplaatst worden.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

CAPTCHA
Vul de code hieronder in.
Image CAPTCHA

Vul de tekens uit de afbeelding hierboven in.