Peter Postma: “De combinatie van modern en oud vinden wij heel bijzonder.”

Peter Postma: “De combinatie van modern en oud vinden wij heel bijzonder.”

In een mooi pand in Haarlem hebben Peter en Ingrid hun Glasstudio Indedag. Het is en open en licht atelier waar je zo naar binnen kan lopen. Wij spraken met Peter. 

Het roer om: “Ik heb altijd iets met mijn handen willen doen. Ik heb zo’n vijftien jaar bij een bank gewerkt. Dan kom je op een punt, ga ik dit nog vijftien jaar doen of ga ik iets doen dat ik echt geweldig vind? Ik ging op zoek naar werk dat ik met mijn handen kon doen. Ik heb workshops gedaan, gesproken met mensen en ben begonnen als glazenier. Het ging zo goed dat ik extra handen kon gebruiken. Toen is mijn vrouw Ingrid ook begonnen als glazenier. Ze heeft gevoel voor artistieke zaken, want ze heeft altijd bij een kunstuitleen gewerkt.”

Passie: “Wij zijn helemaal gek van glas in lood. Wij werken voor mensen thuis, daar worden wij gelukkig van. Het mooiste is als we allemaal blij zijn! We werken heel nauw samen met de klant. Als we iets doen bij de mensen thuis dan zitten daar minimaal twee bezoeken aan vast. Je hebt allebei hetzelfde doel: iets moois en waar voor je geld. Dan zit je al snel op hetzelfde spoor.”

Communicatie met klanten: “Het is wel eens lastig om goed uit te leggen wat een klant krijgt. We doen er alles aan om het plaatje zo duidelijk mogelijk te krijgen. Ik maak altijd tekeningen en ik geef klanten glas mee. Bij sommige klanten gaan we nog verder. Als we het middenstuk gesneden hebben dan leggen we het op de lichttafel en dan kunnen ze hier nog kleurtjes bekijken. Uiteindelijk hebben we er alles aan gedaan en dan gaan we het maken.”

Vakmanschap en ondernemen: “Ik ben ongeveer 70% bezig met ondernemen en 30% met het maken van glas-in-loodramen. Dat is raar, maar het moet wel. Ik heb een commerciële achtergrond en Ingrid is een boekhoudtijger. Daarin zitten wij dus wel goed. Het is lastig dat mensen vaak voor het goedkoopste gaan. Je moet wel overtuigd zijn van je eigen kwaliteit. Durven zeggen: ‘dit is mijn prijs.’ Veel mensen onderschatten dat ambachtelijke bedrijven vaak productiebedrijven zijn. Wij zijn zeker met mooie kleuren bezig, maar als je wil overleven dan moet je productie draaien. Net als een lasser of een timmerman moet je veel opleveren.”

Inspiratie: “Veel mensen denken dat je elke zomer naar kerken in Frankrijk gaat. Dat doen wij niet. Wij houden van moderner glas in lood. Ik vind bijvoorbeeld de Sacrada Familia in Barcelona prachtig, dat is modern en kleurig. De combinatie van modern en oud vinden wij bijzonder. Als we bij een klant komen dan kijken wij ook naar het interieur. We komen vaak in oudere huizen die in een modern jasje zijn gestoken. Glas in lood combineren met strak Italiaans design, dat vinden wij mooi. Met het glas in lood kunnen we de verbinding naar het verleden maken. 

We hebben ook samengewerkt met een kunstenares. We hebben een ruit kapot gegooid en vervolgens in glas in lood gezet. Het is heel leuk om met anderen samen te werken en gekke dingen uit te proberen. Je bent zo gewend om op je eigen manier te werken. Van dit soort projecten krijg je nieuwe ideeën, ook over hergebruik.”

Droom: “We gaan onze marketing professionaliseren. In dat proces werd ook de vraag gesteld: “Wat wil je in de toekomst?” Wij willen iets groeien, dat we één of twee man in dienst hebben. Zo krijgen we zelf iets meer ruimte om te flirten met de artistieke kant en laten we de productie enigszins los. Ik heb wel 100 ideeën wat je met glas in lood kan doen. Ik wil ook wel eens driedimensionaal gaan werken in plaats van altijd vlak. Daar heb ik nu geen tijd voor.”

 

Peter en Ingrid zijn te zien in de video "Aandacht voor het ambacht": 


Plaats een reactie

Plaats hier jouw reactie

Respecteer de regels die gelden op dit online platform. Er mogen op geen enkele wijze seksuele, discriminerende, suggestieve, kwetsende of agressieve reacties geplaatst worden.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

CAPTCHA
Vul de code hieronder in.
Image CAPTCHA

Vul de tekens uit de afbeelding hierboven in.