Jilleba Glas in Lood & Glashandel: al drie generaties lang een glazeniersbedrijf

Jilleba Glas in Lood & Glashandel: al drie generaties lang een glazeniersbedrijf

Jilleba is een glashandel en glazeniersbedrijf. Het is een familiebedrijf dat al drie generaties doorgegeven wordt van vader op zoon. Jilleba is een begrip in Leiden. Het bedrijf is gespecialiseerd in glas in lood en is daarnaast een glashandel. 

Jorgen, hoe komen jullie aan de bedrijfsnaam Jilleba? 

Dat is onze achternaam, het is al drie generaties lang een familiebedrijf. De vierde loopt ook rond, mijn zoon, maar die zal niet het bedrijf ingaan. Dat heeft hij al aangegeven, hij is 17 jaar en heeft er niet veel mee. Ik zie eerder mijn dochter in het bedrijf stappen. Ik ga ze niet dwingen. Het zou leuk zijn, maar ik ben er niet rouwig om. Je moet ook wel weten waar je aan begint. Het is een mooi bedrijf, maar om voor jezelf te werken is iets heel anders dan wanneer je in dienst bent, met zorgen en alle bijkomende zaken. Zeker in deze slechte tijd, is het een stapje harder lopen en hopen dat het allemaal weer goed komt. 

Hoe ben jij glazenier geworden? Heb je een specifieke opleiding gevolgd?

Ja hoe wordt je dat? Gewoon doen! Er was geen specifieke opleiding voor glazenier destijds toen ik begon. Mijn opa heeft in Dordrecht een specifieke opleiding gevolgd, die bestond toen nog. Een soort ambachtsschool was dat toen, met een glazeniersopleiding. Hij is in 1938 begonnen en hij is tot 1950 werkzaam geweest. De ambachtsschool hield op te bestaan, dus moest je iedereen intern opleiden. Datgene dat mijn opa destijds geleerd heeft, brengen wij nog steeds over aan ons personeel nu. Met een klein voordeel dat er nu een opleiding is, waar ze in ieder geval de basis leren. Dat is nog niet voldoende, maar dat kunnen we bijschaven. 

Wat is jullie specialisatie?

Wij zijn één van de weinige bedrijven in Nederland die glas-in-lood tussen isolatieglas maken. Buiten dat we dat voor onszelf doen, doen we dat voor een heleboel andere bedrijven. We zijn ook gespecialiseerd in monumentale beglazingen. Eigenlijk alles wat niet standaard is in de beglazing: dus je gaat richting het glas in monumenten, beglazing in grachtenpanden en dat soort zaken. Als glazeniersbedrijf in Leiden zijn we niet de enige, maar wel de wat grotere, de grootste eigenlijk. Het zijn eigenlijk over het algemeen allemaal eenmansbedrijfjes en zzp’ers die het ambacht beoefenen.

De verschillende soorten specialisaties, die hebben jullie al heel lang?

Dat is in de loop der jaren uitgebreid. We hebben altijd wel veel affiniteit met het glas gehad, maar dat is bij mijn opa eigenlijk heel klein begonnen. Mijn vader is verder gegaan door ook wat in glashandel te doen. En wij zijn nog een stapje verder gegaan door ook de import van glas te doen voor de ateliers,installatieglas, glazen deuren en dergelijke. Dat vind ik zelf ook heel leuk om te doen, eigenlijk alles wat met glas te maken heeft, vind ik toch wel interessant. Er is eigenlijk bijna niks dat we niet doen.

Wat vind je het leukste aan je vak?

Voor mijzelf: problemen oplossen bij mensen. Bijvoorbeeld bij een kerk hier in de buurt. We moesten een tochtportaal maken en dan doen we ook de staalconstructie: hoe kun je dat dan het simpelst uitvoeren zodat het ook nog functioneert. Met dat soort zaken zijn we nu steeds meer bezig. Minder met glas in lood, meer met de tochtportalen. En dat vind ik zelf ook wel leuker werk moet ik zeggen. En dat is niet omdat glas in lood niet leuk is, maar omdat daar minder te verdienen valt. Dat is het zakelijke aspect in het hele verhaal. 


Plaats een reactie

Plaats hier jouw reactie

Respecteer de regels die gelden op dit online platform. Er mogen op geen enkele wijze seksuele, discriminerende, suggestieve, kwetsende of agressieve reacties geplaatst worden.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

(If you're a human, don't change the following field)

Your first name.

CAPTCHA
Vul de code hieronder in.
Image CAPTCHA

Vul de tekens uit de afbeelding hierboven in.