Kies je branche

De ambachtseconomie

De ambachtseconomie is een belangrijke sector in de Nederlandse economie. Het gaat in de ambachtseconomie vooral om kleine, arbeidsintensieve bedrijven. In de sector werken ruim 800.000 vakmensen in 420.000 ambachtelijke ondernemingen. 84% daarvan betreft een bedrijf met 1 werkzaam persoon. De totale omzet van de Nederlandse ambachtseconomie omvat in 2013 € 165 miljard. 

Het belang van ambachten voor onze samenleving strekt veel verder dan alleen een economisch belang. Het ambacht levert een belangrijke bijdrage aan ons maatschappelijk welbehagen en de borging van ons cultureel erfgoed. Er is ook een toenemende vraag naar ambachtelijke producten en diensten. Lokale productie, authenticiteit en uniciteit nemen in belang toe bij de keuze voor producten en diensten. Internationaal neemt 'Dutch Design' een prominente positie in en Made in Holland staat voor kwaliteit. Ambachten voorzien dus in een behoefte en leveren op verschillende manieren een bijdrage aan de Nederlandse economie. 

Meer weten over het belang van ambachten? Bekijk de video en klik om verder te lezen hoe ambachten bijdragen aan onze maatschappij:

 

In Duitsland worden de ambachten, anders dan in Nederland, gezien als 'de ruggengraat' van de Duitse economie. Het ambacht krijgt daar al erkenning. In Duitsland worden de ambachten dan ook volop onder de aandacht gebracht en gepromoot.