Kies je branche

Bas van ’t Wout (VVD) op werkbezoek bij ambachtelijk ondernemers

Afgelopen vrijdag bracht Tweedekamerlid Bas van ’t Wout (VVD) een werkbezoek aan enkele ambachtelijke ondernemers in Den Bosch. Dit naar aanleiding van zijn plan werkloze vijftigplussers op te leiden tot ambachtslieden. De motie hiervoor werd unaniem aangenomen om kansen op werkgelegenheid in het ambacht te benutten.

Vergezeld door Elrie Bakker-Derks, bestuursvoorzitter van het Centrum voor Ambachtseconomie, bracht hij een bezoek aan Betty van Creij van kledingatelier De Vingerhoed en René van Tol, goudsmid bij Van Tol & Breet. Zij weten als meesters in hun vak wat er komt kijken bij het opleiden in de praktijk van een zelfstandig ondernemer.

De behoefte aan vakmensen is enorm. Alleen al om de uitstroom van ambachtslieden vanwege leeftijd op te vangen zijn er in de komende jaren heel veel vakmensen en bedrijfsopvolgers nodig. Tegelijkertijd is het voor oudere werklozen lastig om werk te vinden. Je zou zeggen één plus één is twee, maar binnen de huidige onderwijsstructuur zijn de mogelijkheden beperkt om op latere leeftijd het vak van bijvoorbeeld keramist, pianostemmer of schoenmaker te leren.

Opleiden in de praktijk
De motie die Bas van ’t Wout in december 2016 indiende met collega Tweedekamerlid Pieter Heerma (CDA) voorziet in een oplossing van dit probleem. Door het opleiden in de praktijk te faciliteren kunnen ook oudere werklozen zich omscholen in een vak waarmee ze in hun onderhoud kunnen voorzien. Daarnaast is het opleiden van vakmensen goed voor de werkgelegenheid voor alle Nederlanders.

Betty van Creij is 35 jaar geleden gestart met haar eigen atelier voor kledingreparatie in de binnenstad van Den Bosch. In haar werk wordt ze gedreven door haar vaste klanten. ‘Mensen weten tegenwoordig niet meer hoe ze hun eigen kleding moeten herstellen. Gelukkig weten ze mijn zaak goed te vinden’, vertelt ze aan Bas van ’t Wout. Samen bespreken ze waar ze als ondernemer tegenaan loopt.

Als ze samenwerkt, dan het liefst met vijftigplussers vanwege hun betrouwbaarheid en doorzettingsvermogen. Haar motto is oefenen, oefenen, oefenen, want er gaan heel wat ritsen doorheen voordat je het kunstje beheerst. Gezamenlijk ontstaat het inzicht dat opleiden in de praktijk ook geld kost, voor materialen, en de tijd die je als ondernemer investeert. Bang dat ze haar eigen concurrenten opleidt, is ze niet: ‘ik leer zelf ook altijd weer nieuwe technieken’.

Zelfstandig aan de slag
Goudsmid René van Tol, mede-oprichter van het Gilde van Goudsmeden in Den Bosch, gaat nog een stap verder: ‘als je bereid bent kennis te delen, kan je iemands leven veranderen’. Vol passie vertelt hij over de leerlingen in zijn atelier: ‘mijn einddoel is altijd dat ze in staat zijn zelfstandig aan de slag te gaan’. Dat je daarvoor opgeleid wordt in praktijk vindt hij vanzelfsprekend.

Vervolgens bespreken ze de herwaardering van de ambachten en het vakman- en meesterschap. René van Tol benadrukt hoe belangrijk het is dat de kwaliteit wordt beoordeeld door vakgenoten. Daarmee blijft het vak in ontwikkeling en creëer je banen voor de toekomst vanuit het vak zelf. Bas van ’t Wout is opnieuw overtuigd dat de kansen op werk in het ambacht volop aanwezig zijn en dat dit een ander soort opleiden vraagt.