Kies je branche

Ambachtseconomie in cijfers

Wist je dat ruim 800.000 Nederlanders hun brood in de ambachtseconomie verdienen? En dat er in ons land 420.000 ambachtelijke bedrijven zijn? Dat er ruim 165 miljard omzet wordt gegenereerd in de ambachten? Een sector van betekenis dus. 

Het CvAE heeft de omvang van de ambachtseconomie in beeld laten brengen. Download hier het hele rapport of bekijk de factsheet hieronder. 

Zicht op de ambachtseconomie betekent nog niet dat ook zicht bestaat op de branches die gezamenlijk de ambachtseconomie vormen. De ambachtseconomie bestaat uit een veelheid aan kleine branches met een paar honderd tot een paar duizend ondernemingen. In de statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn deze branches veelal niet terug te vinden. Zo is de schoenhersteller niet in de statistieken terug te vinden en zijn pedicures in één categorie ingedeeld samen met de schoonheidsverzorging, manicures, visagie en image consulting. 

Als gevolg hiervan is onbekend wat de exacte omvang van ambachtelijke branches is, hoe zij zich ontwikkelen en welke sturing gewenst is. Voor de continuïteit van het ambacht is deze informatie noodzakelijk. Het CvAE ontwikkelt een model om de bedrijven te vinden die ambachtelijk werk uitvoeren en zo te komen tot een eigen database. De statistieken die deze exercitie opleveren worden verrijkt via digitaal onderzoek en worden vervolgens beschikbaar gesteld aan partijen die hieraan behoefte hebben. Heb je hiervoor belangstelling? Neem dan contact met ons op.