Kies je branche

Ambacht

Handwerk, maatwerk, vakmanschap en passie

De Dikke Van Dale omschrijft het ambacht als: ‘een beroep waarbij je iets met je handen maakt’, maar het is eigenlijk veel meer dan dat. Ambacht is handwerk, maatwerk, vakmanschap en passie. In het ambacht vind je dan ook veel verschillende beroepen: van pedicure tot straatmaker, van banketbakker tot rietdekker, van ijsbereider tot maatkleermaker. Als ambachtsman of -vrouw oefen jij je beroep met passie uit. 

Het ambacht in ontwikkeling

Het ambacht bestaat als sinds mensenheugenis: al eeuwenlang maken we van alles met onze handen. Bijvoorbeeld een kozijn of kast gemaakt door een timmerman. Sommige ambachten zijn in de loop der tijd verdwenen, zoals die van textielwever of kolenstoker. Door nieuwe technieken loont het niet meer om in deze beroepen te werken. Maar waar sommige ambachten verdwijnen ontstaan ook weer nieuwe ambachten, zoals die van websitebouwer. Daarom zal het ambacht altijd blijven bestaan. 

Het ambacht in Nederland

Het ambacht is weer springlevend en consumenten weten dit steeds meer te waarderen. Het ambacht zit in de lift! Meer en meer consumenten kiezen voor ambachtelijk vervaardigde producten omdat ze uniek zijn en met aandacht gemaakt. Wist je dat vandaag de dag ruim 800.000 Nederlanders hun brood in het ambacht verdienen? En dat er in ons land 420.000 ambachtelijke bedrijven zijn? Er is in Nederland een groeiende behoefte aan deze beroepen. De verwachting is dat we de komende 10 jaar ca. een half miljoen vakmensen nodig hebben.  

Het Centrum voor Ambachtseconomie versterkt het ambacht

Het Centrum voor Ambachtseconomie (CvAE) heeft als doel de kennis rondom de ambachtseconomie te delen en de kracht, kwaliteit en het imago van jouw ambacht te versterken. Nieuwe tijden vragen om een nieuwe aanpak: Online.
De online-wereld is niet meer weg te denken! Ben jij een ondernemer, vakman of -vrouw in het ambacht? Dan is het www.cvae.nl dé plek om informatie en kennis over je ambacht te vinden en delen. Het CvAE is een online community met handige tools om jouw ambacht te versterken. Je vindt hier onder andere communities voor de branches: Glazenier, grimeur, kapper, keramist, natuursteenbewerker, orgelbouwer, pedicure, rietdekker, schoenmaker, schoonheidsspecialist en straatmaker. Kijk eens rond op onze website en beleef het ambacht.